Tuesday, September 06, 2005

Catatan : Merdeka Day = Holiday

Rasa pelik duk kat ofis ari nie, nie semua gara-gara sebab ramai staff kat ofis nie bercuti. Ye la..rasanye 1/3 dari staff kat sini bercuti coz diorang nak exam esok..Ok..la..good luck ye..esok kalo x tau nak jawab baling je dadu..mesti dapat jawab nye..salah betul tu aku x tau le..he..he..

Minggu lepas,after merdeka day aku pun ambik cuti..so panjang la cuti minggu lepas..khamis n jumaat ambik cuti,sabtu ahad memang dah cuti..so kira-kira 4 ari la..
Cuti 4 ari nie, mostly keje aku travel je....letih jugak la badan ..tapi rasernye bebaloi...

1/9
Travel dari KL ke Segamat. Singgah jap kaT UKM,Bangi ambik adik coz dia pun nak follow pegi tengok anak buah baru. Perjalanan dr KL ke Segamat x la lame mana..lebih kurang 2 1/2 jam gitu le..Tapi depend cara korang drive le..kalo korang bawak laju dari aku..lagi cepat la korang sampai..

Aku sampai sana lebih kurang 2 pm..Wa comel giler tengok anak buah baru...Tapi mujur la..baik..,x banyak merenegek ..Si abang dia pulak yang mengalah adik dlm bab2 menangis nie..Ye la..jealous la tengok mak ayah lebih-lebih kat adik..Nama abg aku kasi kat anak dia nie pun pelik je aku dengar..tapi nama family dia mesti x leh tinggal.. Ye la... nama abg aku n his wife start ngan khairul..so anak dia mesti ader nama tu jugak tapi dengan sikit modification.. Kalo laki..dia kasi nama Khairul Amirin XXXX Kalo yang pompuan pulak Khairuna XXX..Tapi x kisah la..nama aper dia kasi..janji nama tu makna nye ok..ok..la...

Petang tu pulak mak aku ajak gi ronda-ronda kat segamat, katanye nak gi survey-survey harga kain kat sini..Aku pun set je..sebab esok dah nak balik Dungun, hantar mak aku balik..coz dia kata dah lama sangat duk kat rumah abg aku..Hasil dari survey-survey harga..tup-tup penuh tangan aku pegang plastik kain.. Ye la..bila mak n adik aku tengok harga kain yang murah aper lagi..sambar je..Ye la memang murah kalo compare kat temapt lain. Mana nak dapat 4 $100 kain. Kualiti pun nampak ok..Biasa la..orang pompuan..dan nampak murah ..sambar je la..Aku pulak...tengok je la..nak beli pun x tau nak beli ape..silap kedai la..he..he..

2/9
Pukul 7.30am aku dah bertolak dari rumah abg aku..coz nak sampai awal kat Dungun. Nie semua gara-gara hal kata Pejabat Daerah Dungun tu x selesai lagi..Tapi malas la nak citer benda nie..sebab benda ni bleh di clasify as personal matter...X sesuai nak share-share..Tapi sempat la pegi pejabat tu..coz aku sampai Dungun +- pukul 1Pm

Petang tu pulak bergegas ke KT.coz ada 2 majlis kena pegi.
Satu.. pegi majlis doa selamat kat rumah pakcik aku...Coz anak di nak Fly ke Ireland ari Jumaat nie..Ok Good tu you cik Yanti ye.. Study elok-elok kat negara orang...6 tahun bukan lama sangat..Biasa la bagi orang ambik medic..Kalo nak cepat abis belaja..study cam aku..4 tahun je..lepas tu bleh keje..Tapi keje x se glamour dr DR le..Tapi cukup makan la..

Lepas je solat magrib, bergegas pulak gi rumah pakcik aku sorang lagi(nie yang sebelah arwah bapak aku),mlm tu pakcik aku buat majlis tahlil untuk arwah nenek n bapak aku. SO bleh katakan semua pakcik n makcik sebelah arwah bapak aku ade le..Rasernye memang dah lama x berkumpul macam nie.. Sesekali berkumpul cam nie..memang best rasernye.. Ye la.semua kerja jauh2. so nak selalu jumpa memang susah le..

Lepas abis je majlis tu, drive balik ke Dungun..Sampai je rumah terus collapse..Letih giler rasernye.

3/8
Ari nie x byk aktvt..just pagi-pagi gi Pasar ngan mak aku..
Petang pulak gi ronda-ronda kat area pantai. Tapi x mandi coz tengok ramai sgt orang..So ronda-ronda naik basikal tepi pantai je la...

4/8
Ari nie pulak aku kena drive balik ke KL..sebabnye esok dah start keje balik..
Kalo diikutkan hati memang malas nak balik KL.Tapi nak buat cam mana...periuk nasi kat sana. Nak arapkan keje kat negeri x de pulak..

Tu le..aktvt aku dlm minggu lepas..memang letih..tapi berbaloi aku raser...

Monday, August 29, 2005

Catatan : Blog...? Start Balik?

Mula hari ini aku akan cuba untuk mula bergiat semula dalam alam maya blogger nie. Kalo nak mengira sibuk kerja, aku rasa semua orang kat dunia ni tiap-tiap hari sibuk. Ye la..nak mencari rezeki halal katakan(he...he... macam aku penah dengar ayat nie...kat mana ye???)

Bab kata housemate aku,"mal update la blog ko tu.., berkurun dah aku tengok cam tu jugak". Satu lagi katanye, "ko tulis je ape-ape yang ko nak tulis, nak lepas geram ke , nak ngutuk ke nak puji orang ke..ko tulis je..., x yah pikir orang lain, yang penting ko boleh release sesuatu yang dah terkesumat dalam kepala hotak ko tu". Bila pikir-pikir, ada betul jugak kata-kata kawan aku tu. Ye la boleh katakan tiap-tiap ari keje except ari minggu, memang tension..Tension ngan orang bawah, orang atas, orang tepi..orang mana-mana la..Sebab aper tension? sebab diorang nie semuanya tua dari aku,Kalo nak tegur, kena beralas-alas..kalo x terasa pulak diorang nie..tu susah jadi muda n junior kat ofis ni.

Aku pulak jenis yang boleh kata "baik" gitu..He..he.. baik ke aku nie?, tapi boleh kata baik la kot...tapi kalo baik sgt susah jugak..ye la..cthnya if keje sorang tu x betul, nak suruh dia buat balik,rasanye x sampai hati pulak, tapi kalo x suruh dia buat balik, keje aku pulak tertangguh, last-last aku rasa keje budak tu aku yang buat pulak dah..fenin-fenin..tapi tu la realitinya. So aku rasa from today onward x kira la..dia tua dari aku ke ...aper ke..kalo keje dia , keje dia jugak.., no more kesian2 ok...Tapi sanggup ke nak buat cam tu? Kena sanggup la gamaknye...Ye la aku rasa tanggungjawab aku lagi besar..kalo sesuatu terjadi aku kena dipersoalkan..bukanye die..

He..he.. best jugak ngutuk orang ye..Tapi biasa la..saper yang makan cili, dia yang terasa pedasnya..Tapi aku mohon maaf la ye...kalo sesiapa terasa,nanti raya 0-0 balik ok..Nanti x leh nak raya pulakkan...muahhaa.ha..muahaa.haa..

Abis bab tension-menention diri...

Sekarang nie nak citer pulak yang best dalam dunia kerjaya aku..Ye la..aku rasa time aku study dulu, aku mcm dah set dalam mind aku. Lepas abis belaja kat U, aku nak jadi lecturer.Sebab aku tengok kerjaya lecturer nie memang best..Agak nye sebab latabelakang family aku kot.

Ye la..arwah bapa aku dulu cikgu, kakak n abang serta suami isteri semua nye keje cikgu n cekgi. Kecuali abang atas aku nie, tapi bini dia pun cikgu..N adik aku yang ngah study yang UKM pun ambik Degree Cikgu-cekgi..Senang kata la.., kalo orang tanya mak aku, anak ko keje kat mana? So senang je mak aku bleh nak jawab, "Anak aku keje kat 2 tempat je..sekolah n LHDN"..He..he.. mudah kan..

Tu la..aku rasa.. kalo arwah bapak aku masih ada, mesti dia rasa bangga...Ye la..time arwah masih ada, dia selalu mention kat famili aku. Dulu family dia memang orang susah. Ye la datuk aku, keje bawak bot penambang ...arwah nenek aku pulak keje jemur ikan kering kat tepi sungai....Berapa sangat la diorang bleh dapat, tambah pulak adik beradik ramai.

Berbalik citer bapak aku, dulu.. bapak aku di antara best student kat sek dialah..Abis je 4 thanawi, dia n beberapa orang student kat sek dia dapat offer ambik degree kat U di Negara Timur Tengah, Dulu.. kalo nak pegi sana memang k'jaan akan support, tapi bila dah sampai kat saner la..So memang perlukan duit jugak untuk persediaan nak ke sana. X silap aku, beberapa ratus je nak. Tapi bila arwah bapak aku bagitau kat mak n ayah dia..diorang kata diorang x mampu, tapi dia orang kata, kalo nak pegi jugak, diorang akan usahakanlah.. Tapi bapak aku kata x pe la..dia kata baik dia keje dulu.. Memandang dengan 4 thanawi ni pun dah boleh jadi cikgu time tu. adik-beradik pulak ramai..Ye la..Sulung lelaki katakan..Kalo x, saper lagi nak tolong family. So from that day, dia akan pastikan anak-anak dia mesti dapat jugak at least degree,sebab time dia, duit adalah penghalang utk dapatkan seguluh ijazah. Kini, nampaknye hasrat bapak aku dah hampir tercapai, aku, kakak,abang dah pun dapat segulung ijazah, adik aku pulak ada +-3 tahun lagi untuk dapat segulung ijazah. Syukur aku rasanya.

Ehh..eeh.. banyak pulak benda nak story-mory nie, sambung balik tentang kerjaya aku. Tapi bila dah dapat degree, malas pulak nak jadi lecturer. Apa pasai???Sebabnye syarat nak jadi lecturer sekarang teramatla ketat. Skrg kalo nak jadi lecturer, kat UTM la, if once ko masuk Skim Tutor, ko kena habiskan belaja sampai PHD dalam masa 5 tahun..Apa 5 tahun? Memang terkejut beruk jugak la bila aku dengar. So bila pikir-pikir balik, cari keje lain je la..sebabnya? otak nie still rasa malas lagi nak study, 4 tahun ambik degree pun dah terasa.....So akhirnya,terlekatlah aku kat LHDN..Apa yang best nye..dalam tempoh 3 bulan lepas, aku dapat offer dari APM(Akademi Percukaian Malaysia) jadi tenaga pengajar kat sana. Nie diorang suruh aku jadi tenaga pengajar bagi technician n pentadbir sistem tentang sistem yang digunakan kat LHDN ,Tapi aku ajar part keje aku je la..security n benda-benda yang bersangkut ngan internet la..So aper lagi aku terima je la..Bayaran pulak bleh tahan la.. RMXXX sejam. So boleh la cover gaji yang dapat tiap-tiap bulan nie..He.he..Tapi yang penting,bleh jugak merasa cam mana nak mengajar orang..Tapi aku rasa, keje mengajar orng nie bukan mudah jugak la..kadang-kadang geram jugak rasernye...

Okey... aku rasa dah panjang dah aku tulis ari nie..Nanti lepas nie aku citer pulak pencapaian yang aku dah dapat n buat dalam tempoh 6 bulan lepas...

Sunday, August 28, 2005

Kembali Ke Alam Blog

He...he..lama nye x update blog nie...
Aku rasa dah lebih kurang 6 bulan aku x update ..
Boleh buat rekod nie..nanti aku report kat "Mawi" Guinsess Record ni..
Mana la tau boleh tercalon..he..he...

Sebenarnya ada banyak citer yang aku boleh tulih..kat sini...tapi skrg nie sdg bz tahap ultra..Kalo ada ultraman ...rasernye power lagi ultra keje aku...he..he..

Nanti petang after office hour aku akan cuba update blog nie...

Thursday, February 17, 2005

Catatan: Bulan Feb????Bulan apa tu

Waa ari nie kepala aku rasa penin skit...x tau apasal...tambah pulak ngan mata yang terkebil-kebil...kalo sorong je bantal nie..mesti terlelap..ngantuknya..

Aku rasa penyumbang besar aku mengantuk nie, sebabnya baru je lepas keluar dr Technical Prensentation dari pihak MEPS. Waa... dr apa yang diorang citer tu mmg menarik, n aku rasa sistem tu mmg boleh adapt dlm LHDN nye environment. Tapi aku x tau nak tanya soalan kat diorang...Sebabnye aku sendiri pun kurang mahir ttg prosidur pembayaran tax nie. So aku rasa sepatutnye kena panggil jugak wakil technical yg in-charge ttg tax nie.. baru la aku rasa bnyk persoalan yg bleh ditanya. Mcm wakil technical dr JTM...mana la kita org tau sgt..Nak develop n support sistem tau la..Tapi flow bagi pembayaran tax nie kureng la skit.

Habis ttg keje..Kalo nak citer ttg keje mmg x abis..So kiter letak tepi dulu bab tu.

Smlm aku ada pegi makan nasi lemak kat satu restoran kat Kg Baru. Waa mmg best nasi dia, lebih-lebih sambal dia. Mcm aku nie kalo bab makan nie memilih skit. X tau apasal...tapi tu la realitinye..Terpaksa la terima. Tapi mujur best friend aku tau benda nie..Ye la..dah lebih kurang lima tahun study kat UTM...n sekarang nie pun tinggal kat area yang sama. So x de la nak malu pasal nie...Sebab dia dah tau sgt pasal bab2 makan nie..He...he.. semalam ingatkan x abis satu bungkus nasi lemak tu..tapi last2 ..aku bantai 2 bungkus nasi lemak..wa..ha..ha.. puas ati aku makan..

Lepas je melantak kat kedai tu, kita org lepak jap kat Company lama aku keje dulu..Sbbnya kawan aku tu , keje kat sana skrg... Ingatkan kejap je nak pegi..tengok2 tersangkut sampai kul 12 tgh mlm. Ye la sampai je sana, jumpa plak ngan kawan lama.. Byk benda yg kita org borak..But mostly pasal rasa x puas ati kat company tu..Sbb x puas ati la..aku keluar dr company tu..instead of dapat tawaran yg kasi better salary. Kata geng2 aku kat sana, diaorang skrg nie dah x de mood nak wat keje ....Bleh katakan geng2 aku yang masuk sekali keje kat sana dulu, semua tgh tunggu offer keje dr company lain. Kalo dpt rasanye semua nak blah...Bukan pasal skop keje x best..Tapi pasal bayaran gaji n bonus yang x penah tepat waktunye..Tu la..aku rasa sepatutnye ...company nie kena la alert ngan staff diorang.....jgn ambik mudah je pasal bayaran gaji nie. Kalo x dpt gaji...mana kita orng nak cekau duit utk sara hidup..

Tapi semua tu biasa la..asam garam kehidupan... Kena terima dengan redha..Tapi hidup mesti diterus...kan.. Walaupun umur masih muda, tapi lambat-laun...semua akan ada family sendiri...So kalo x de duit cam ne nak kawin n sara anak org...nak kasi makan pasir ke.

He..he..Tapi bila aku nak kawin...steady gf pun x de lagi..Mmg aku x deny walaupun masih muda, Tapi bila abis keje n balik rumah..mmg rasa sunyi..Kat rumah pun ada apa sgt..kalo housemate keluar...x tau nk wat buat per..Tgk astro pun..x tau nak tengok citer apa..asyik citer sama je aku tgk...Tapi tu la...x sampai waktu lagi kot...Tapi biler tgk geng2 aku yang couple tu n ditambah pulak bulan nie bulan Feb..Valentine day, nmppk cam best je diorang, at least diorang ada gak seseorang yang boleh share diorang punyer taught or what aver dlm diorang nye mine...Tapi tunggu la, insya-allah sampai la waktu nye n aku rasa pun aku kena la wat berusaha skit...:-)

Tuesday, January 18, 2005

Catatan : Minggu.........

Kejer..

Minggu nie asyik kena wat keje kat cawangan je..mujurlah Jln Duta ja...senang skit nak gi.. Ye laa kalo ader kereta x kisah la nak ke cawangan jauh2..nie ngan motor kapcai je..Tapi x kisah la sbb bleh claim ngan taxi..hu.hu.....kayao din..

Aku tension ngan kes Jln Duta, bukan sebab susah nak selesaikan masalah tu..cuma install Sp2, fix file n clean file utk nimda..then wat scanning semula...Tapi pc ader +-30 pc, buat sorang diri..Tapi tu x kira masalah besar la..Yg panas nye.. email si pegawai kewangan tu..Ayat dia tu cam aku lak salah..ye la..katanya

Daripada pengamatan saya, kesemua komputer ini sebenarnya telah dibuat default sharing folder apabila installation Windows XP dibuat oleh pembekal, dan bukannya oleh pengguna. Komputer yang dijangkiti virus ini terdiri daripada komputer IBM yang baru dibekalkan ini sahaja dan tidak di komputer lain di Jabatan Kewangan Menurut En. Kamal Azizi(pegawai tuan), sistem operasi yang dipasang iaitu Windows XP di komputer IBM ini tidak diinstall dengan patch no.2, dan dengan ini telah menyebabkan jangkitan virus (terutama virus nimda) berlaku pada komputer-komputer IBM ini.

Padahal time aku tgk pc2..tu, byk yang buat full sharing kat partition C, yang tu mmg sah2 la user diorang yang wat..x nak ngaku lak...Ye la...bila virus dtg.. salahkan kita org lak, x caution la..x aper la...panas je telinga dengar..salah sendiri... x nak ngaku...

Tapi semalam ok,
Sebab smlm kena incharge pemasangan IDS baru kat sini. Sbb aper best?, sbb wakil vendor 2 la...amoi cun melecun ma...seksi giler..sampai akak kat sini kata.."Kamal jaga-jaga mata ko tu..kan terkeluar kan"..Tergoda iman aku..he..he... Tapi 1 je aku heran tgk amoi nie..x sejuk ke dia wat keje kat bilik server tu, aku ngan kemeja lengan pjg n tie lagi, 5 minit duk sana dah rasa sejuk sampai kat tulang dah..Tapi dia t-shirt yang x berlengan n jeans , bleh duduk wat keje selamba je..


Pleasure...

Waa skrg nie citer kat TV3, 7.30 mlm best woo, membina sungguh citer tu. Al citer Salina tu...Tapi dalam citer tu, si hero tu pakai nama aku lak, he..he.. mujur hero tu hensom, kalo x buat malu aku je...he..he.. perasan sungguh aku nie.. Tapi aper yang best citer nie, ialah msg yang diorang cuba sampaikan kat penonton. Aper dia? Cuba korang tgk..baru tau, Hint dia, jgn malu jadi melayu...

Friday, January 14, 2005

Tahun baru....

Dah...hampir 2 bulan aku x update blog nie...Bukannye x nak update tapi..terlampau bz ngan keje kat ofis n keje2 lain.

Banyak peristiwa dah berlaku dalam tempoh 2 bulan nie. Ada yang sedih dan ader yang gumbira n ada yang "meng-.tensionkan diri".

Yang sedih....

Tanggal 19 Disember 2004, ayahanda yang tercinta telah pulang ke rahmatullah. X dapat nak diceritakan betapa sedihnya aku n family. Tapi semua tu takdir. Kita semua akan ke sana jua. Tapi setiap yang pergi tu, mesti ada hikmahnya. Ayahanda aku pergi setelah hampir setahun disahkan menghidapai penyakit kanser hati. Aku bersyukur kerana saat ayahanda menghembus nafas terakhir aku berada di sisinya. Semoga roh ayahandaku berada bersama kumpulan orang yang beriman.
Al fatihah...

Bab keje...

Keje mmg x abis2..Selagi keje..selagi tu la...kepala nie pusing2..
2 tiga minggu nie keje memang bertimbun..Sebabnya LHDN dah bukak satu lagi cawangan baru kat Pandan Indah. So aku n beberapa lagi staff dah ditugaskan utk melaksanakan tugas-tugas kelenangkapan pc kat sana. Woo penin woo..pc dah la beribu-ribu lemon..tapi yang kena wat berapa kerat je..Nasib la badan...

Yang gumbira...
Ye..yeaa benda nie aku rasa semua org dah kerja mesti tertunggu-tunggu nye.. Ape lagi bonus la..Orang kerajaan dah lama dapat. cam aku nie separuh kerajaan baru di bagitau yang bonus sebanyak x bulan gaji akan diberi. Katanya akan dibayar gaji bulan Januari dan selebihnya bulan Feb. Tapi bila dapat slip gaji pagi nie...Ehhh apasal x ader pulak..Apa lagi terus la call pihak admin..Tapi bukan aku call, kawan aku tlg call kan..Berita sedih...sbbnya katanya org yang x cukup setahun, bayaran akan dibuat pada bulan Feb...Wee lambatnye...Lari la budget raya haji nie..

To all my friends yang akan kawin n bertunang time raya cina nie..Tahniah aku ucapkan..Aku rasanye lambat lagi kot...He.he..

Sunday, September 12, 2004

Artikel : Betapa Susahnya Menjadi Lelaki

Dipetik daripada sebuah halaman web:-

Baguslah kalau kita sudah tahu akan perkara ini sekurang-kurangnya kitatidak cepat melenting jika berlaku apa-apa isu antara kaum ADAM dan HAWA dansaya juga ingin tambah iaitu betapa beratnya menjadi seorang lelaki,diantaranya adalah seperti berikut:-

1 lelaki bujang kena tanggong dosa sendiri apabila sudah baligh manakaladosa gadis bujang ditanggong oleh bapanya.

2 lelaki berkahwin kena tanggong dosa sendiri, dosa isteri, dosa anakperempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.BERATKAN !

3 Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggong-jawab keatas ibunya dansekiranya dia tidak menjalankan tanggong-jawabnya maka dosa baginya terutamaanak lelaki yang tua, menakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taatkepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat takbaik dosanya ditanggong oleh suaminya. BERATKAN !

4 Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupunbegitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isterilebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagilelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggong. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggongnya sepert gunung dengan semut.Itu sebab nya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripadalelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yangditanggong.

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugrah oelh Allah SWT. Iniorang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulahkira-kiranya. Wanita

******

1 - wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.
2 - wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapitidak sebaliknya.
3 - wanita saksinya kurang berbanding lelaki.
4 - wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.
5 - wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
6 - wanita wajib taat kpd suaminya.
7 - talak terletak di tgn suami dan bukan isteri.

8 - wanita kurang dlm beribadat kerana masalah haid dan nifas yg tak adapada lelaki. Pernahkah kita lihat sebaliknya?? Benda yg mahal harganya akandijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat. Sudahpasti intan permata tidak akan dibiar bersepah sepah bukan? itulahbandingannya dgn seorg wanita. Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelakiwajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibuadalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapiharta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepadasuaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utkmenyara isteri dan anak anak. Wanita perlu bersusah payah mengandung danmelahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan,malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika keranamelahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4wanita ini: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu Syurga ygdisukainya cukup dgn 4 syarat shj: Sembahyang 5 waktu, puasa di bulanRamadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya. (betulkan jika sayatersilap). Seorg lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jikataat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turutmenerima pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah tanpa perlumengangkat senjata. MasyaALLAH... sayangnya A LLAH pada wanita .... kan?